Trda dejstva, da današnja družba starost tabuizira, da delež upokojenih ljudi naglo narašča,ter da se stara, srednja in mlada generacija čedalje težje razumejo med seboj, dajejo smisel in polet delovanju Medgeneracijskega društva za kakovostno starost Komenda.

V letu 2020 smo nadaljevali z aktivnostmi iz prejšnjih let, seveda z veliko omejitvami zaradi covida. Osrednji dogodek je bilo praznovanje 15 let delovanja društva, ki smo ga obeležili septembra in ga popestrili z obiskom in intervjujem patra Karla Gržana.

Ozaveščanje lokalne skupnosti o kakovostnem staranju in o nujnosti priprave na starost

Ozaveščanje prebivalstva o potrebi osebne priprave na starost in družbene priprave na povečano število starega prebivalstva je ena od težjih nalog, vendar še kako nujnih. V našem društvu se tega še kako zavedamo. Za informiranje o vseh naših programih po večini uporabljamo lokalni časopis Aplenca, nekaj tudi spletno stran Zavoda Medgeneracijsko središče

Sodelovanje z Zavodom Medgeneracijsko središče Komenda

Kot ustanovitelji Zavoda Medgeneracijsko središče Komenda smo v stalnih stikih z zavodom preko izvajanja skupnih programov, kot je računalniški tečaj za starejše na način druženja z mladimi in tečaja angleščine in nemščine. Glede na pandemijo covid 19 smo v letu 2020 tečaj računalništva sicer izvedli, medtem ko sta se tečaja nemščine in angleščine izvajala spomladi od januarja pa do začetka razglasitve epidemije in v jesenskem času samo en mesec.

Medgeneracijske skupine za kakovostno starost

Redna srečevanja v medgeneracijskih skupinah starim ljudem preprečujejo osamljensot, srednja generacija se v njej pripravlja na svojo kakovostno starost, mladi odkrivajo modrost življenja pri starih ljudeh, kraj ali občina pa z mrežo skupin dobiva sodobno socialno mrežo za medgeneracijsko povezovanje.

Že v letu 2019 se nam je število medgeneracijskih skupin povečalo zaradi izobraževanja voditeljev skupin v projektu Krekovo središče 2, ki ga izvaja Zavod Medgeneracijsko središče pod vodstvom Inštituta Antona Trstenjaka.

Sodelovanje s knjižnico Franceta Balantiča

Vsak prvi ponedeljek in sredo v mesecu imajo tri medgeneracijske skupine bralna srečanja, ki jih pripravita in vodita sodelavca knjižnice Franceta Balantiča. Tovrstno sodelovanje je bilo zaradi epidemije izvajano samo v prvih mesecih 2020 in jeseni v mesecu septembru.

Izobraževanje

Izobraževanju voditeljic skupin namenjamo veliko pozornost. Kot sem že večkrat izpostavila, imamo neizmerno srečo, da delujejo medgeneracijska društva v Zvezi medgeneracijskih društev za kakovostno starost Slovenije, le ta pa pod okriljem Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Redna, kontinuirana izobraževanja izvajamo mesečno v intervizijah voditeljev medgeneracijskih skupin, ki smo jih v mesecih epidemije izvajali on line.

Skupna druženja in izleti

V letu 2020 so bila skupna druženja ob praznikih, kot so Dan žena in Materinski dan, ter božično novoletni prazniki, niso bila izvedena. Osrednje druženje, pa še to okrnjeno, je bilo ob praznovanju 15 let društva na vrtu pred Planinskim domom na Podborštu.

Komenda, 3. februar 2021

predsednica Medgeneracijskega društva za kakovostno starost Komenda

Viktorija Drolec

Zavod upravlja Svet zavoda, kot najvišji organ in ima sedem članov: pet predstavnikov ustanoviteljev zavoda (Občina Komenda, Društvo upokojencev, Ustanova Petra Pavla Glavarja in Medgeneracijsko društvo), enega predstavnika zaposlenih in enega predstavnika uporabnikov storitev zavoda, oziroma zainteresirane javnosti. Člani so izvoljeni, oziroma imenovani za mandatno dobo štirih let, po preteku pa so lahko ponovno izvoljeni, oziroma imenovani na to funkcijo.

zmskjevci

z leve proti desni: Zora Pibernik, Saša Lenarčič, Marta Marin, Mojca Šraj, Anton Jagodic, Danica Zmrzlikar, Mateja Grmšek Plevel, Marija Pirnat

MARIJA PIRNAT , predstavnica Društva upokojencev Komenda in predsednica Sveta Zavoda Medgeneracijsko središče Komenda (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.)
Starejši ljudje nismo breme, ampak bolj potrebni kot kdajkoli, za žlahtno trdnost, za predajanje spoznanj in izkustev novim rodovom. Za človečnost, za ohranjanje slovenske tradicije in slovenske identitete. Za moralno oporo v vrtincu zmedenega časa. Zato si v medgeneracijskem središču želimo ustvariti točko, ki bi bila stičišče za vse tiste, ki so sami, nimajo družbe, potrebujejo pomoč, želijo kaj novega spoznati, se naučiti ali pa so pripravljeni svoje znanje in izkušnje posredovati drugim.


DANICA ZMRZLIKAR, predstavnica Občine Komenda
Kultura življenja od rojstva do smrti je temeljna vrednota. Spoštujemo jo le, če dokažemo, da znamo poskrbeti v naši sredini tudi za starejše občane. V preteklosti nismo uresničili predvidenih ciljev, nad katerimi sem bila navdušena in jih vseskozi zagovarjala. Izgradnja doma za starejše občane je žal »padla v vodo«. Že leta 2012, ko sem bila prvič predstavnica občine v svetu Zavoda, sem predstavila svoj pogled na življenje starostnikov z besedami:« Ni se potrebno bati »doma«, danes je to privilegij in v dom svojci ne dajejo svojih najbližjih zato, ker jih ne bi imeli radi ampak obratno, ker želijo poskrbeti zanje po najboljših močeh«. In danes ni nič drugače, potrebe so. Optimistično gledam v prihodnost in upam, da se po zaključku odprtih projektov v naši občini, naši predstavniki v OS z županom in občinsko upravo poenotijo in predvidijo sredstva za prostore, kjer ne bo osamljenosti kjer, bo sožitje generacij.


MATEJA GRMŠEK PLEVEL, predstavnica Občine Komenda
V letošnjem letu sem se, kot predstavnica Občine Komenda, pridružila Svetu Zavoda. Moram reči, da pred tem nisem prav veliko spremljala delo Medgeneracijskega zavoda. Tako, da sem bila letos na prvi predstavitvi prav prijetno presenečena nad tem koliko ima naročnikov in katere delavnice vse vključuje. Menim, da so te delavnice zelo pozitivne in dobro vplivajo na starejše, saj se lahko družijo, zabavajo in združujejo prijetno s koristnim. Upam pa, da bomo uspeli pridobiti prostor, kjer bodo starejši lahko uživali starost in se družili.Mislim pa, da bi bilo potrebno še več oglaševati možnost pomoči na domu oz. dejavnosti Medgeneracijskega zavoda, saj mnogi sploh ne vedo, da to obstaja in dobro funkcionira.


ANTON JAGODIC, predstavnik Ustanove Petra Pavla Glavarja (UPPG), član uprave UPPG
Evropa nam napoveduje, da se bo do leta 2020 za dve leti podaljšalo število let zdravega življenja vsakega izmed nas. Število občanov, starih 65 let in več bo zato vztrajno naraščalo. Dokler smo zdravi in aktivni smo dolžni sodelovati pri vseh rešitvah, ki lahko izboljšajo kakovost življenja naših bližnjih in vseh starejših v našem najbližjem okolju. Vsi si želimo svoje najbližje imeti ob sebi tudi ko obnemorejo, to bomo želeli tudi sami zase, ko se postaramo. Dejavnosti, ki jih od svoje ustanovitve naprej razvija zavod odkrivajo lepoto služenju sočloveku, ko to najbolj potrebujemo. Vsi lahko storimo več.


MARTA MARIN, predstavnica Medgeneracijskega društva za kakovostno starost Komenda
Kot soustanoviteljica MGD Komenda, sodelujem v programih usposabljanja za druženje s starimi ljudmi od vsega začetka. Tako že 10 let s sovoditeljicama Zoro Pibernik in Jano Drešar vodimo medgeneracijsko skupino Rosa.Veseli me, da programi ZMSK postajajo stalnica v našem okolju in da se krepi ozaveščenje o medgeneracijskem sožitju, še zlasti pa je pomembna vzgoja mladih v skrbi za starega človeka.


SAŠA LENARČIČ, predstavnik zainteresirane javnosti
»Zavod Medgeneracijsko središče Komenda sem spoznal leta 2009, ko sem za svojo mamo, ki je bila po poškodbi nepokretna, potreboval negovalko na domu, saj z ženo nisva sama bila kos vsem potrebnim opravilom, ki jih zahteva nepokretni bolnik. Še posebej ne zato, ker sem bil sam še v rednem delovnem razmerju, moja žena pa ni smela dvigati bremen, težjih od 5 kg, ker je bila operirana na očeh. Stopil sem v kontakt z ga. Mojco Šraj, ki mi je preko Zavoda Medgeneracijsko središče Komenda pet krat na teden zagotovila pomoč na domu s socialno oskrbovalko. Nad delom socialne oskrbovanke sva bila z ženo izredno zadovoljna in navdušena in takrat sem sklenil, da bom, če bom le lahko, sodeloval pri realizaciji zastavljenih programov dela Zavoda Medgeneracijsko središče Komenda, kar mi je z imenovanjem v aprilu leta 2016 v Svet Zavoda tudi dano.«


ZORA PIBERNIK, predstavnica zaposlenih ZMSK
Sem Zora Pibernik, mati treh otrok. pred kratkim pa sem postala tudibabi mali Ivi. Leta 2005 em začela z delom in pomočjo na domu v CSDKamnik. Od 1. oktobra 2008, ko smo dobili koncesijo isto deloopravljam v ZMSK Komenda.Usposabljala sem se tudi za voditeljicoskupin za kakovostno staranje preko Inštituta za kakovostno starostAntona Trstenjaka. Pred približno osmimi leti sem se pridružila gospeMarti Marin in sedaj skupaj vodiva skupino.


MOJCA ŠRAJ, direktorica Zavoda Medgeneracijsko središče Komenda (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.)
Zastavljeni cilji ne prihajajo sami do nas, mi smo tisti, ki izbiramo poti, prave ali malo manj prave, z upanjem, da pridemo do željenega. Od leta 2008, ko je Zavod Medgeneracijsko središče Komenda, začel z izvajanjem socialno varstvene storitve pomoč na domu, je eden izmed pomembnih ciljev naše lokalne skupnosti, prav gotovo skrb za tiste, ki so nam najbolj ljubi in zaradi katerih sploh obstajamo. To so naši starši, stari starši, prababice in pradedki…, osebe, ki so v starosti pogosto potrebne naše pomoči in je to najmanj, kar jim dolgujemo in lahko storimo zanje. Naša dolžnost je, da poskrbimo za njihovo dostojanstveno, spoštljivo in kakovostno staranje. Z zavedanjem, da so nam še kako pomembni in potrebni, da niso in ne bodo sami do zadnjega trenutka.Naša naloga je, znati prisluhniti stiskam starejših in njihovih svojcev, željam, navadam, potrebam in pričakovanjem, se nanje nemudoma odzvati in s storitvami ter programi, ki jih Zavod izvaja, kolikor je mogoče, olajšati življenje enim in drugim. Vodi naj nas misel, da brez predsodkov prosimo za pomoč, ko jo potrebujemo in je ne odklonimo, ko je ponujena!