zmsk

Z novim projektom Z roko v roki, ki nadgrajuje dosedanje dejavnosti Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje in Zavoda Medgeneracijsko središče Komenda bomo z vrsto medgeneracijskih srečanj in usposabljanj povezali starejše in mlade ter obenem prispevali h krepitvi lokalne in okoljske zavesti ter k lokalni samooskrbi.

  • Prenos kulturne dediščine je aktivnost, pri kateri bodo starejši mentorji na mlade prenašali poznavanje zanimivih primerov lokalne kulturne dediščine: obrti, običajev, znamenitih osebnosti ipd, zato vabimo vse tiste, ki so jim te vsebine blizu in pogrešajo, oziroma si želijo druženja z mladimi, naj pišejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pokličejo na telefon 040 842 776 . Nudili jim bomo usposabljanje za medgeneracijski prenos kulturne dediščine, ki bo potekalo v treh delavnicah po tri ure, kjer bo možno spoznati metodologijo prenosa znanj, specifike dela z mladimi, delovno etiko in prenos domovinske in lokalne zavesti mlajšim generacijam.
  • Učenje napredne rabe informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT). V občini Komenda smo v ZMSK že devet let izvajali tečaje računalništva na način učenja preko druženja mladih »učiteljev« s starejšimi »učenci« in bomo sedaj v sklopu projekta z Roko v roki naš primer dobre prakse prenesli v pet drugih občin, vključenih v LAS Za mesto in vas (Domžale, Trzin, Vodice, Mengeš in Medvode).
  • Zeleni vrt, zelena skupnost. Na vrtu Krekovega središča bodo imeli obiskovalci možnost spoznati medovite rastline in pomen čebel pri ohranjanju biotske raznovrstnosti in varovanju narave ter kaj lahko k temu prispevajo sami. Z organizacijo srečanja zelemenjave – izmenjave semen, sadik in pridelkov z zelenjavnega vrta - bodo povezali lokalne vrtičkarje vseh starosti in prispevali k lokalni samooskrbi. O terminih dogodkov boste pravočasno obveščeni.
  • Lokalna info točka za vse generacije bo na voljo tako otrokom – tudi kot UNICEFova varna točka, kjer lahko otroci najdejo varen prostor za nasvet v stiski ali zaščito - kot tudi starejšim, kamor se bodo lahko obrnili za informacije, po nasvete, če bodo v težavah, kot so na primer: nasvet za primer nasilja nad starejšimi; osebam, ki niso IKT pismene bo pomagala do informacij (dostop do podatkov GURS, e-naročanje pri zdravnikih ipd), konkretni nasveti družinskim oskrbovalcem, ki doma oskrbujejo obnemoglega svojca.

Tudi tokrat sredstva za delovanje zagotavlja LAS Za mesto in vas, projekt pa bo trajal do konca aprila 2022.

zrokovroki